Zonnen

Naast een mooie bruine kleur heeft zonlicht of een bezoek aan de zonnebank ook een positief effect op de gezondheid. Het UV-B aandeel van de natuurlijke en ook van de kunstmatige zon is beslist noodzakelijk, om een voldoende hoeveelheid vitamine D te produceren voor de stofwisseling van het lichaam. Vooral vitamine D3 is hierin belangerijk omdat dit veel positieve werkingen heeft:

  • Positieve werking op de botten
  • Verbetering van het calciumgehalte
  • Voorkomt osteoporose
  • Stimuleert het immuunsysteem
  • Bevordering van het lichamelijk en geestelijke prestatievermogen
  • Vermindering van depressies
  • Verlaging van het cholesterol
  • Versterking van het hart-kringloop systeem
  • Verhindering van ongewone groei van cellen
  • Verlagende werking van de bloeddruk
  • Activering van gelukshormonen
  • Verbetering van de algemene gezondheid

Zon voor elke huidtype

Afhankelijk van het huidtype reageert ieder mens verschillend op zonnestraling. Voor een juiste dosering zon en zonnebank moet u uw eigen huidtype herkennen. Wereldwijd wordt een onderscheid gemaakt tussen zes huidtypes. In Europa komen vooral de eerste vier huidtypes voor.
  • Huidtype 1 Opvallend lichte huid, roodachtig haar, blauwe ogen, zeer sterke neiging tot zonnebrand.
  • Huidtype 2 Lichte huid, blond tot lichtbruin haar, blauwe tot grijze of groene ogen, sterke neiging tot zonnebrand.
  • Huidtype 3 Normale huid, donkerblond tot bruin haar, grijze tot bruine ogen, matige neiging tot zonnebrand.
  • Huidtype 4 Lichtbruine tot olijfkleurige huid, donker haar, donkere ogen, nauwelijks neiging tot zonnebrand.


Mensen met huidtype 1 reageren zeer gevoelig op de zon en zouden volgens dermatologen niet mogen zonnen. Het licht van zon en zonnebanken helemaal verbieden zou dan betekenen dat zij ook belangrijke positieve effecten moeten missen. Met huidtype 1 mag je dus wel zonnen, maar hou het wel verantwoord en niet te lang en vooral altijd insmeren.

Mijn huidtype?

Wat is de kleur van uw ogen?


Wat is uw natuurlijke haarkleur?


Wat is de kleur van uw onbestraalde huid?


Heeft uw onbestraalde huid sproeten?


Wat overkomt u als u lang in de zon blijft?


In welke mate word u bruin?


Wordt u na het zonnen binnen enkele uren grijs-bruin?


Hoe reageert uw gezicht op de zon?


Probeerd u bij het zonnen uw hele lichaam te bruinen?


Wanneer heeft u voor het laatst gezond?


Huidtype 1

Erg gevoelig, verbrandt altijd, wordt niet bruin.

Huidtype 2

Gevoelig, verbrdant snel, kan wel bruin worden.

Huidtype 3

Normaal, kan wel verbranden, wordt goed bruin.

Huidtype 4

Goed bestand, verbrandt zelden, wordt snel diepbruin.


Waarom zonnecosmetica?

Het is dus juist door een lotion op de huid aan te brengen vóór het zonnen, dat 95% van de UV-stralen door de huid wordt opgenomen. Een lotion verhoogt dus aanzienlijk het rendement van je zonnebankbeurt, zodat je niet alleen sneller, maar ook beter en intensiever bruint.



Maar eigenlijk veel belangrijker is dat het gebruik van zonnecosmetica ervoor zorgt dat uw huid gehydrateerd wordt en een gehydrateerde huid wordt sneller bruin, voelt soepel en zacht aan en ziet er gezonder uit. De meeste producten bevatten ant-aging ingredienten, zodat een snellere huidveroudering door gebruik van de zonnebank teniet gedaan wordt.



Tips!

Kan ik op dezelfde dag onder de zonnebank en in de buitenzon?
Dit kan men beter vermijden, om de dagelijkse dosis UV-stralen niet te overschrijden en daardoor een zonnebrand op te lopen.

Mag een zwangere vrouw ook onder de zonnebank?
Wanneer zij niet uit de natuurlijke zon moet blijven, mag zij ook onder de zonnebank. Te lange bruiningstijden worden evenwel afgeraden om een algemene belasting van het lichaam te vermijden. In geval van twijvel moet zij haar arts om advies vragen.

Mogen mensen met huidtype 1 onder de zonnebank?
Personen met huidtype 1 reageren zeer gevoelig op de zon en zouden volgens dermatologen ook niet mogen zonnen. Het licht van zon en zonnebanken helemaal verbieden zou echter betekenen dat zij ook belangrijk positieve effecten moeten missen.

Waarop moet men letten bij bruiningsproducten?
Als deze medisch of dermatologisch getest zijn, is er geen enkel probleem. Niet geteste bruiningspillen of bruiningscremes zijn af te raden. Ook hier moet in geval van twijvel de arts of apotheker worden geraadpleegd.

Hoe lang blijft de bruine teint behouden?
Tot ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste zonsessie. Ingevolge het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid worden de bovenste huidcellen geleidelijk afgestoten. Na circa 28 dagen heeft de huid zich volledig hernieuwd.

 

Waarom word de huid niet overal gelijkmatig bruin?
De binnenkanten van armen en benen bruinen minder goed omdat zij minder pigmentvormende cellen bevatten. Ook het gezicht bruint niet zo goed, vanwege de dikkere hoornlaag, speciaal te bescherming tegen UV-B stralen. Zomersproeten en pigmentvlekken bevatten bijzonder veel bruiningspigmenten en worden daarom veel sneller donker dan andere huidpartijen. Huidpartijen in contact met het ligvlak hebben, vanwege de druk, een minder goede doorstroming van het bloed. Een zuurstoftekort kan tot een beperktere kleuring van de melaninepigmenten leiden. Voor een bruine teint "zonder witte drukplekken" zijn daarom vooral zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken geschikt.

Wat te doen als er toch zonnebrand ontstaat?
Een lichte zonnebrand kan men het beste langzaam laten verdwijnen. Dat betekent: enkele dagen zonnepauze, de huid met hydraterende huidverzorgingsproducten behandelen en veel drinken. Bij een zware zonnebrand moet men een arts consulteren of de apotheker om advies vragen.

Hoe kan men het vakantiebruin behouden?
U kunt 1x per week een zonnestudio bezoeken. Een zonnesessie van enkele minuten volstaat al om uw vakantiekleur te behouden.

Kan het lichaam in de winter voldoende vitamine D produceren?
Niet in ons geboed. Weliswaar slaat het lichaam in de zonnige maanden vitamine D in het vetweefsel op, in de winter wordt dit naar behoefte weer vrijgemaakt.